søndag 11. desember 2016

Google Analytics i praksis

For å måle hvor mange som besøker en hjemmeside eller ens egen blogg kan Google Analytics være et nyttig verktøy. Det er gratis, relativt lett å komme i gang med, selv om det er en liten teknisk terskel, og funksjonsrikt.

Først registrerer en nettstedet på Google Analytics:

  1. Det første en gjør er å registrere en konto for det nettstedet som en ønsker å måle, Kontonavn, Navn på nettsted, Nettadresse, bransje, Datadelingsinnstillinger osv. 
  2. Trykk deretter "Få sporingskode" som vil lede deg til en ny side hvor en finner koden enten som Java-sr\cript eller PHP-script 
  3. Om Google Analytics skal brukes sammen med Google Blogger logger en seg på Blogger, velger inn Innstillinge i nmenyen til venstre og deretter "Annet"
  4. Under "Google Analytics" limes Sporings-ID som en finner på nettsiden til "Google Analytics" - Lim inn denne i feltet "Nettegenskaps-ID for Analytics" og trykk på lagre
  5. Om ønskelig kan en også hente et java-script som en limer inn på alle sider som en ønsker å måle særskilt.
  6. Google Analytics vil nå starte å samle data om nettstedet.
Google Analytics tilbyr fire hovedmenyvalg: Startside, Rapportering, Tilpasset og Administrasjon. Under Startsiden en få en liste over nettsteder som en følger med på. Under Rapportering finner en presentasjon av dataene som rapporteres. Menyvalget "Tilpasset" gir mulighet for å lage tilpassede rapporter. Siste men ikke minst kan en administrere vertkøyet under "Administrasjon".

Til Rapportering-siden finner statestikk om nettstedet som det rapporters om. Her finner informasjon om målgrupper som besøker nettstedet, fra de kommer, hvilke sider som besøkes og hvor lenge hvert besøk varer på hver side. Her er også mulighet for å legge til Overvåkning av spesielle segment og varsel om gitte besøk. En kan også få besøk i sanntid i tillegg til historiske data bakover i tid. Videre kan man også få informasjon om hvilket medieum som benyttes for å besøke siden, mobil eller tradisjonell PC, hvilken nettleser, referansemålinger og hvilke interesser de besøkende kan ha.

Demografiske rapporter og interesserapporter finner en oversiktsrapporter samt nye rapporter for alder, kjønn og interessekategorier. For å få ut denne typen data må en først aktivere funksjonen som via sporskapsler og lignende hente inn informasjon om de besøkende. På denne måten kan få bekreftet eller avbrekreftet om man treffer den målgruppen som en ønsker å nå eller ikke. Om en lager en blogg for datainteresserte som er opptatt av PHP-script, IT-sikkerhet og konfigurasjon av Apache-server, og det viser det seg at det er unge jenter i 13-14 års alderen som viser størts interesse for bloggen, kan det hende man får seg en a-ha-opplevelse.

Det kan imidlertid være verdt å merke seg at det er både og hvor mye informasjon vil man egentlig ha om de som besøker bloggen eller nettsiden. Sett fra et personvernperspektiv er det omdiskutert den massibve innsamlingen av personlig informasjon som sosialemedier legger opp til. Ønsker man virkelig å delta i samme rotteracet? Av hensyn til personvern kan det hende at mange brukere, særlig perosner med IT-kompetanse kan bruke verktøy som Ublock, (som blokkerer mulighetene for åsporing og innhenting av personlig informasjon), og Hide My Ass, (som krypterer nettverksforbindelsen slik at man egentlig ikke vet hvor brukeren kommer fra), nettopp fordi man ønsker å hegne om sine egne private opplysninger. Derfor kan verdien av dataen som Google Analytics innhenter ha begrenset verdi, både som følge av at noen blokkerer tilgang og fordi de kan være mange feilkilder.

For den som ønsker å  fordype seg i Google Analytics kan vi anbefale Google Analytics Blog - Her finner man mangle faglige artikler relatert til analyse av trafikkdata, hvordan måle trafikk og ikke minst informasjon om selve verktøyet.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar